O školi bubnjanja

KLUB DOBRE VIBRACIJEOpćenito

Mada su djembe i dundun bubnjevi porijeklom s područja Zapadne Afrike, naša se škola bavi različitim tradicijama-tradicionalno japansko bubnjanje, latinoamerički ritmovi, moderni ritmovi… Namjera nam je upoznati se s različitim kulturama i iz njih izvući ono najbolje, pri tom gradeći osobni svirački identitet svakog sudionika ponaosob kao i samog ansambla.

Na tom putu samootkrivanja, pored učenja tehnika dobijanja tona i usklađivanja koordinacije lijeve i desne ruke kroz razne tehničke vježbe, fokus stavljamo na razvoj sposobnosti polaznika da samostalno improvizira i na taj način se autentično izražava, razvija svoju kreativnost i upoznaje nove aspekte svog bića. Budući da je glazba apstraktni jezik sviraču se pruža mogućnost zaobići um i podsvjesne blokade koje on stvara, te dosegnuti do inhibiranih sadržaja, ispoljiti ih i na taj način otpustiti/osloboditi se nepotrebnog tereta. Mnogi naši polaznici svjedoče da nakon sviranja osjećaju lakoću kao nakon vježbanja yoge, thai-chia, qi-gonga,…). Zbog toga se bubnjanje sve više koristi u glazbo terapiji, a broj svirača diljem svijeta je u stalnom porastu.

Kako početi?

Prvi korak je pohađanje POČETNOG TEČAJA DJEMBEA. Tečaj obično traje dva tjedna i sastoji se od ukupno četiri termina od po 60 minuta. Tečaj je namijenjen svim uzrastima i na njemu se uče osnove tehnike sviranja djembea, te najmanje jedan tradicionalni višeglasni zapadnoafrički ritam. Nikakvo predznanje nije potrebno, a instrumenti su osigurani za sve polaznike. Dobne granice ne postoje i dobrodošli su svi koji imaju volje i žara za okušati se u bubnjanju.

Kako nastaviti?

Nakon završetka Početnog djembe tečaja svi zainteresirani se mogu priključiti jednom od naših bubnjarskih ansambala, s obzirom na stupanj sviračkih sposobnosti. Probe ansambala se održavaju 1-2 tjedno u trajanju od 90 min (skupine A, B i C). Na probama učimo nove ritmove, skupa kreiramo i uvježbavamo nove aranžmane, dogovaramo buduće nastupe, a prije svega se sjajno družimo. Nastojimo što češće nastupati i na taj način dijeliti radost muziciranja sa što većim brojem ljudi, te promovirati bubnjanje.

 

Voditelj škole je Boris Prljević, diplomirani glazbenik. Od 1999-2008. bio je član Simfonijskog orkestra RTV CG i Crnogorske Filharmonije, te radio kao profesor u više srednjih i osnovnih glazbenih škola u Crnoj Gori. U međuvremenu započinje studij shiatsua na Međunarodnoj Školi Shiatsua u Zagrebu, te pohađa Studij Svjesne Prehrane i Dijagnoze. Od 2008. je angažiran u Otvorenom Učilištu Biovizija u Zagrebu kao shiatsu terapeut i asistent na studiju shiatsua, te Studiju Svjesne Prehrane i Dijagnoze. U isto vrijeme je i voditelj projekta terapijskog bubnjanja za djecu Zagrebačkih osnovnih škola pod nazivom „Bubanj sve lakše podnosi-reci DA prijateljstvu“.

Od 2012. vodi udrugu KLUB DOBRE VIBRACIJE  i školu bubnjanja koja djeluje u okviru udruge, a od siječnja 2014. je angažiran kao glazbeni terapeut u rehabilitacijskom centru „Stančić“. Trenutačno je voditelj projekata Orkestar Dobre Vibracije, koji je dobio pozitivno mišljenje AZOO i suglasnost MZOS i Dodir Dobre Vibracije.Boris je aktivan i kao slobodni umjetnik te surađuje s glazbenicima i bendovima raznolike žanrovske orjentacije – ZDENKA KOVAČIČEK, MILADIN PERUNIČIĆ, MP TRIO, MIROKADO TRIO, JAZZ AMBIENT TRIO, HRVATSKI GAJDAŠKI ORKESTAR,…. Redovito prakticira YOGU, THAI CHI, MEDITACIJU i druge oblike tjelovježbe.